Skip to main content
30 години опит в производството на висококачествени мебели! Българско качество, директно от производителя!

Цветът е нещо повече от визуално изживяване, той има способността да влияе на настроението и емоциите.
Ако някога сте се чудили защо се чувствате спокойни и комфортно в едно пространство и напрегнати или ядосани в друго, това може да е свързано с цвета на стаята, в която сте били в онзи момент. Цветът влияе върху нашите емоции и възприятия на подсъзнателно ниво.
Той е мощен инструмент, който въздейства, както върху настроението, така и върху физиологичните реакции.
Изборът на цветове за спалнята е много важен, защото от това зависи как ще се чувствате в нея.

Розово

В цветовата психология розовото е знак за надежда. Това е положителен цвят, вдъхваш топли и успокояващи чувства и усещане, че всичко ще бъде наред. Розовият цвят представлява сладостта и невинността на детето във всички нас.
Проучванията показват, че хората, които често са изложени на нежно розово, се чувстват спокойни и освободени от гняв и чувство на агресия. Розовите нюанси са известни и с това, че насърчават жизнеността и чувството на доброта, което ги прави подходящи за всеки човек.
Комбинирането на розово с други по-тъмни цветове като тъмно синьо, тъмно зелено, черно или сиво му придават сила и изтънченост.

Черно

Според цветовата психология този цвят осигурява защита от външен емоционален стрес.
Черният цвят не е много популярен избор, но често се препоръчва, тъй като абсорбира негативната енергия.
Този цвят повишава увереността ни и ни помага да се съсредоточим и изпитаме чувство на контрол.
Черна акцентна стена може да накара всяка спалня да изглежда екстравагантна и елегантна, особено когато е съчетана с подходящ декор. За да балансирате черният цвят, не забравяйте да го сдвоите с бели или неутрални стени.
Както е класическата цветова комбинация на спални комплекти “Фантазия домино”, “Лорена” и „Силвър империал“.

Сиво

В психологията на цветовете сивото представлява неутралност, баланс, надеждност и практичност.
Сивото е страхотен цвят за тези, които обичат чисти и отворени спални. Приглушените и бледо сиви нюанси постигат атмосфера, подобна на дзен, и могат да направят стаята да изглежда по-просторна. Този цвят внася мир и баланс, така че може да бъде идеален за хора, които имат проблеми със съня.
По-светлите му нюанси правят спалнята спокойна и ефирна, докато по-тъмните и придават по-мъжествен и изтънчен вид. Като неутрален цвят, той улеснява декорирането на стаята, тъй като позволява вкарването на по-ярки цветове. Сивият цвят е един от най-добрите интериорни цветове, защото дава свобода за надграждане.

Кафяво

Цветовата психология определя кафявото, като честно, неподправено и искрено.
Това е релаксиращ цвят и всичките му нюанси носят комфорт и предизвикват чувство на безопасност, сила и надеждност.
Той се свързва и с увеличаване на аминокиселината триптофан, която е прекурсор на невротрансмитера серотонин, свързан с настроението, съня, сексуалността и апетита. Ниските нива на серотонин биха могли да бъдат причина за агресивно поведение, клинична депресия и мигрена.
Ето защо този цвят потиска негативните емоции от външния свят, създавайки безопасно убежище от стреса.
Кафявото ни носи и топли, успокояващи чувства, напомняйки ни за връзките със земята, дома и семейството.
Както сивото така и кафявото може да бъде комбинирано с доста цветове, като в зависимост от това с кой цвят ще го комбинирате се променя и емоцията, която ще изпитате.

Цветовете са лесен начин да придадете живот на спалнята. Независимо дали предпочитате уютни топли нюанси или нещо по-освежаващо и хладно, намирането на правилния цвят е само въпрос на това какви чувства и емоции искате да изпитвате в спалнята и да знаете кой цвят ще работи най-добре за вас.

Ако искате да научите и за влиянието на други цветове, можете да прочете статиите “ЦВЕТОВЕ И ЕМОЦИИ В СПАЛНЯТА. ЧАСТ ПЪРВА” и “ЦВЕТОВЕ И ЕМОЦИИ В СПАЛНЯТА. ЧАСТ ВТОРА

В МакHоме създаваме качествени, модерни и уютни мебели, помагайки ви, да намерите вашия стил и комфорт!

 

 

 

 

 

Leave a Reply