Skip to main content
30 години опит в производството на висококачествени мебели! Българско качество, директно от производителя!

Нарушението на съня е широко разпространен проблем и се смята, че засяга всеки трети човек по света.
Има много причини за нарушения здрав сън, като здравословни проблеми, стрес, безсъние, кофеин, лекарства и ред други. Но понякога проблемът може да е бъде причинен от нещо от заобикалящата ни среда, което дори не забелязваме.

И така, какво можете да направите, за да се насладите на здрав, качествен сън!

Обърнете внимание на спалните и възглавниците.
Удобството, което получавате от избора на матрак и възглавници, влияе пряко върху качеството на съня ви. Матрак, който има способността да облекчава натиска върху тялото ви, насърчава по-доброто качество на съня, но все пак зависи от вашите лични предпочитания и позиция на сън. Ако спите на една страна, опитайте да поставяте възглавница между краката си. Ако по време на сън често се будите с проблеми с гърба, помислете дали не е време да смените матрака.

Подреждайте редовно.
Мръсната спалня също може да допринесе за разтройство на съня. Почиствайте стаята си редовно, за да насърчите тялото си да се чувства комфортно и да заспивате по-бързо. Ако нямате достатъчно място за съхранение помислете за закупуване на легла с ракли, като спални комплекти “Мавриций 2”, “Аляска бяла”, “Ком 2”, както и почти всички спални комплекти на МакHоме.
С тези легла ще увеличите пространството за съхранение, домът ви ще стане по-подреден и просторен, а въздуха в стаята по-чист.

Избягвайте твърде много светлина.
Твърде много светлина също може да попречи на добрия нощен сън, тъй като нарушава биологичния ритъм на тялото ви, който регулира цикъла сън — будност. Затъмнените завеси или щори могат да блокират светлината отвън, поддържайки спалнята ви тъмна през цялата нощ. Също така дръжте устройствата излъчващи синя светлина, като телевизори, компютри, мобилни телефони и др. далеч от вас.

Поддържайте стайната температура ниска.
Стаята не бива да е прекалено гореща, защото това със сигурност ще вашия сън. Температура около +18 по Целзий насърчава производството на мелатонин и спомага за ускоряване процеса на сън.

Яжте рано.
Подгответе тялото си за добър сън часове преди да си легнете. Не приемайте алкохол, шоколад и тежки храни два до три часа преди лягане. Препоръчително е да не се приема и кофеин, тъй като той има ободряващо действие и може да ви държи будни цяла нощ.

Минимизирайте алергичните атаки.
Ако не сте болни, но имате хрема, сълзене на очите и кихане, които ви държат будни през цялата нощ, почистете прахта основно и поставете повече стайни растения. Растенията ще спомогнат за премахване замърсителите на въздуха в помещенията, с което ще намалеят и случаите на алергични атаки. Ако се нуждаете от идеи за растения можете да прочетете статията ” Седем растения, които ще преобразят всеки дом“.

Придържайте се към график.
Тренирайте тялото си да спи и се събужда в точно определено време. За да управлявате биологичния ритъм на тялото си, ежедневно се придържайте към строг график сън — будност. Поддържайте този график дори през почивните дни и когато сте на почивка.

Увеличете експозицията на слънчева светлина.
Ежедневното излагане на слънчева светлина не само задоволява нуждите ви от витамин D, но също така може да помогне на биологичния ви часовник да се настрои правилно, както и да насърчи производството на кортизол чрез затопляне на тялото. Слънчевата светлина също така насърчава производството на серотонин, друг хормон регулираш съня.

Упражнение
Тренировките рано сутрин и следобед също могат да помогнат за коригиране на вашия биологичен ритъм. Енергичните физически дейности не само ви уморяват, но също така могат да повишат телесната ви температура и да предизвикат сънливост, когато тя се нормализира.

Създайте отделно работно пространство.
За да поддържате баланс между професионален и личен живот отделете работното си пространство от спалнята, не правете там нищо свързано с работата.

Ако сте приложили всички методи, но все още имате проблеми със съня, то явно проблемът е по-сериозен и се нуждаете или от специализирана намеса, или от коренна промяна на обстановката.

В МакHоме създаваме качествени, модерни и уютни мебели, помагайки ви, да намерите вашия стил и комфорт!

Leave a Reply

0
    0
    Кошница
    Кошницата е празнаОбратно в магазина