Skip to main content
30 години опит в производството на висококачествени мебели! Българско качество, директно от производителя!

Ако искате вашите тавани да изглеждат по-високи, то някои дизайнерски трикове могат да ви помогнат да го направяте. Независимо дали вашият дом е в стара сграда или по-нова, ниските тавани карат стаите да се усещат и изглеждат по-малки. Тук е ролята на правилното обзавеждане и декориране, което да отвори пространството и визуално да увеличи височината на тавана.

Събрали сме 7 интериорни трика за стаи с ниски тавани.

1. РАИРАН ТАПЕТ

Всякакъв вид вертикални, раирани тапети ще ви свърши работа, тъй като те насочват окото нагоре и надолу по стената, а не през нея, създавайки усещане за височина.
Вертикалната ламперия също като тапетите ще направи стаята да изглежда по-висока, отколкото е.

2. ОГЛЕДАЛА

Огледалата отразяват светлината наоколо и това създава илюзия за повече пространство, особено в малки помещения.
Първият трик с огледала е те да са дълги и тесни, монтирани от земята до тавана, а вторият е да ги закачите по-нагоре от обичайното, тогава те ще „повдигнат“ тавана и ще го накарат да изглежда чувствително по-висок.

3. ЦВЯТ

Един непрекъснат нюанс на стените и таванът е не само модерен начин за боядисване, но и такъв, който осигурява непрекъснат цветен поток. Това предотвратява разсейването на окото и създава усещане за височина. Боядисването на вратата в същия нюанс също е страхотна идея, пак по същите причини.

4. НИСКИ МЕБЕЛИ

Ниските мебели, които прегръщат пода, са най-добрите приятели на стаи с ниски тавани, за това повечето легла на МакHоме са пригодени както за помещения с високи, така и за такива с ниски тавани. Пример за това са спални комплекти “Лорена”, “Арден”, “Лаура Голд” и др. Това е така, защото колкото по-ниски са мебелите, толкова повече се вижда стената, което прави тавана да изглежда по-висок. Още повече това важи, когато дадена мебел е поставена пред акцентна стена или такава с фототапет.

5. ПЕРДЕТА

Начинът, по който окачвате пердетата и щорите е ключов в тази ситуация, ако можете да ги закачите от тавана ще е голям бонус. Така поставени те ще покрият мъртвото пространство между горната част на прозореца и тавана, и ще подсилят визуалната илюзия за височина.
В случай, че искате да поставите дълги завеси се уверете, че те достигат до пода.

6. ЛАМПИ

Централните висящи светлини не са практични за стаи с нисък таван, всъщност те могат да направят тавана да изглежда още по-нисък, отколкото е.
Най-добрият вариант е да смените лампите от тавана със стенни или високи, тънки подови и настолни лампи. Това ще ви гарантира, че вертикалната светлина, която излъчват ще преувеличи височината на тавана. Друг бонус при тези опции е, че като създадете светлинни кътове в стаята ще можете да направите помещението по-слоено, създавайки уютни зони.

7. БЯЛО

И последно, но не на последно място е използването на бяло, в белите стени и таван има нещо много успокояващо. Бялото винаги е добър избор, то създава усещане за простор, а непрекъснатата му линия ще размива границите и ще създава илюзия за височина.

В МакHоме създаваме качествени, модерни и уютни мебели, помагайки ви, да намерите вашия стил и комфорт!

Leave a Reply