Skip to main content
30 години опит в производството на висококачествени мебели! Българско качество, директно от производителя!

Винаги се казва, че интериорният дизайн е изкуството, с което трябва да имаме взаимодействие. През изминалата година всички трябваше да прекарваме много повече време в домовете си заради пандемията. Започнахме да се вглеждаме в тях повече и някак да ги виждаме по нов начин, забелязвайки кое е добро и кое не. Това по всяка вероятност е накарало част от хората да се замислят за някои промени, ако вече не са ги направили.

Ефектът на пространството неизбежно влияе върху нас. Само си представете вашето работно място, любимо кафене, място, на което сте се разхождали с приятели, или приятно пътуване, помислете за момента, в който се върнете у дома и влезете в стаята си. Визуализирахте ли прочетените думи? Спомнихте ли си определени звуци или миризми, които почти можете да усетите в момента? Това е силата на пространството!

Ние се свързваме с пространствата, които заемаме и те стават части от нас, от нашите спомени, мисли и емоции. Следователно пространството има голяма мощ и е важно да помислим какво правим с нашите пространства.

Обикновено, когато мислим за интериорно пространство, си припомняме определени изображения, които сме виждали някъде. Красиво изглеждащи стаи, подредени и в хармония.
Въпреки факта, че естетиката е голяма част от интериорния дизайн, тя не е в основата му. Това е само последният слой, който можем да видим, но зад него се крият други слоеве, които придават на интериорния дизайн истинската му сила.

Функционален слой

Него можем да сметнем за основен слой. Защото, колкото и хубаво да изглежда едно място нямаме полза от него, ако не функционира правилно.
Функционалната част на интериорния дизайн се фокусира върху различни аспекти, които варират от общи, които могат да бъдат приложени към всички хора, до лични според всеки отделен човек.

Функционалният слой се занимава и с начините за излизане в случай на извънредна ситуация или дори по време на ежедневни задачи. Той поддържа пътищата за движение лесни за използване, без мебелите да блокират пътя.
Понякога работи и в посока пространствата да са възможно най-здравословни, като осигури достатъчно дневна светлина, естествена вентилация и правилна температура. Той се фокусира върху изследването на въздушния поток през пространството и най-добрите места за отвори в тях. По този начин това поставя потребителите в зона на комфорт, която пряко повлиява на тяхното здраве.

Ергономичност е изследването на размерите на човешкото тяло в различни позиции и движения, за да направим дизайна възможно най-удобен за нашата употреба.
Така че, когато седите в хола си и усещате, че кракът ви е заседнал между дивана и масичката или когато посягате към горния рафт в кухнята, но не можете да го достигнете или не можете да затворите вратата на баня си лесно, защото тоалетната е твърде близо, означава, че някой не е направил добре своята ергономия.

Начинът на живот е част, която със сигурност ще се различава при различните потребители. Тук интериорният дизайнер изучава внимателно потребителите, знаейки как протича ежедневието им, какво харесват и не харесват и за какви функции ще се използва пространството, за да го направи идеално за тях. Съгласно това се взимат решения за вида мебели, тяхното разположение и стил. Само за да са сигурни, че собствениците ще използват пространството без никакви проблеми, по най-оптималния начин и всичките им нужди ще са удовлетворени.
В МакХоме се съобразяваме с нуждите на нашите клиенти изработвайки всички мебелите съгласно изискванията за функционалност на дизайна.

Психологически слой

Вече установихме, че пространствата и местата имат голям ефект върху това как се чувстваме и са свързани с нашите спомени. Това е физиологичното лице на интериорния дизайн.

Изследвайки нуждите, личността и поведението на всеки потребител и функцията на пространството, можем да използваме визуални инструменти, за да провокираме определени емоции в обитателите на пространството. Независимо дали става дума за релакс, енергия или оптимизъм. Също така можем да подобрим определени действия като креативност или фокусиране, както и да накараме определено усещане за пространството да надделее, например лукс, усещане, което предизвиква спален комплект „Силвър премиум“, приветливост породена от спален комплект „Астра” и дори мистерия провокирана от спален комплект “Пабло”.
За да се постигне обаче цялостно желания ефект, дизайнерът използва, освен мебели и цветове, светлини, материали и стилове, които да съответстват на желанията на потребителя и пространството.

Може би най-силната страна на интериорния дизайн е това, че е форма на самоизразяване. Той отразява характера, целите, настроението и нещата, които обичате най-много. Когато добавите собствена нотка, чрез непрекъснато използване на пространството или чрез добавяне на елементи, които имат специално значение за вас, то става ваше лично. Наличието на пространство, което отразява кои сте вие ви прави по-стабилни, подобрява психическото ви състояние и чувството ви за принадлежност.

Накратко, интериорният дизайн е много повече от приятно изглеждаща стая. Той обхваща кои сме и как живеем. Подобрява качеството ни на живот и начина, по който преминаваме през него. Ето защо нашите пространства ни оформят толкова, колкото и ние тях, и затова интериорният дизайн наистина има значение.

В МакХоме създаваме качествени, модерни и уютни мебели, помагайки ви, да намерите вашия стил и комфорт!

Leave a Reply

0
    0
    Кошница
    Кошницата е празнаОбратно в магазина