Skip to main content
30 години опит в производството на висококачествени мебели! Българско качество, директно от производителя!

Сивият диван отдавна се смята за класика. Независимо от дизайна, диванът в нюанси на сутрешна мъгла става не само ключов елемент на хола, но и естествен източник на спокойствие. Закупуването на диван от този цвят обаче не е достатъчно, трябва да знаем как да го впишем правилно в интериора.
Критична точка в обзавеждането е балансът на цвета на стената и този на мебелите. Ако смятате, че обзавеждането със сив диван ще е лесно, то тогава не сте напълно прави. Факт е, че въпреки цялата си неутралност сивото е донякъде двусмислено и капризно. Така че, сивият цвят може визуално да промени нюанса на фоновата повърхност. Все пак няма нужда да се притеснявате, това може да се случи само ако сте избрали грешен цвят за базовите повърхности.

От голямо значение, е дали дивана е в топъл или студен цветови спектър. Сред най-известните студени нюанси са чисто сивото, светлосивото, сребърно сиво. Топлото сиво е с жълтеникаво, бежово, розови оттенъци. Когато избирате боя за стена, следвайте добре познатия принцип „топло на топло, студено на студено“.

Ако още не сте се спрели на подходящия за вас диван ви предлагаме холови ъгли „Моцарт“ и „Франк 2“. Ако вече сте избрали вашият диван и стила на вашата всекидневна, тогава е време да започнете да избирате цвета на боята. На пазара има богата палитра от цветове, а сивото предразполага към ефектни комбинации, но трябва да се внимава, защото не всички от тях са визуално добри. Освен това има и наложени тенденции в цвета на стените, затова ще ви представим няколко от тях.

Бял

Ако решите да поемете по пътя на най-малкото цветово съпротивление, бялото е най-лесният и очевиден вариант. Неутралното перфектно бяло е идеален партньор за сивия диван, създава лек и по-скоро оптимистичен фон и спестява време в търсене на по-изразен цвят.
Друго предимство на бяла стена зад сив диван е широката възможност за декориране на стената.
Факт е, че при цялата си неутралност бялото може да има и различни оттенъци, което означава, че има както топли, така и студени нюанси. Вече писахме по-горе за принципа на съвместимост на цвета, но в този случай той прави изключение. Колкото и парадоксално да звучи, студеният бял цвят за стените, когато се комбинира със сив диван, е категорично неприемлив, в комбинация със студени сиви тонове, той ще създаде неудобна и официална атмосфера, а с топъл бял ще изрази красота си и ще създаде уют.
Ето защо за стените на помещение със сив диван си струва да разгледате по-топлите и по-меки нюанси на бялото, някои от които са: жасмин, кокосов орех и гардения.

Бежов

Сивият диван и меките бежови стени са чудесен тандем, който осигурява изключително уютна атмосфера. По-изтънчен от бялото, но в същото време относително неутрален, той може да изпълни пространството с топлина и да направи сивия диван по-оживен и привлекателен.
Бежовото е предпочитан цвят както от дизайнерите, така и от собствениците на домове, и всичко това благодарение на приветливостта си и усещането за уют. Този цвят не само перфектно се комбинира с почти всички ярки, тъмни и пастелни цветове, също така може успешно да комбинира с няколко контрастни нюанса наведнъж. Ако имате примамлива идея за няколко цветни акцента в хола, бежовите стени са точно това, от което се нуждаете.

Светлокафяв

Светлокафявите тонове действат по-уверено от бежовите, такава палитра се превръща в истинска находка, както за класиката, така и за други дизайнерски тенденции, които са комбинация от комфорт и елегантност. Задължително се опитайте да запазите тенденцията към лекота, тъй като дори средно кафявите нюанси в комбинация със сив диван могат да създадат потискащо впечатление. Някои от добрите цветови попадения в този случай са: кафе с мляко, карамел, крем брюле и светъл орех.

Светлосив

Сиво върху сиво, изглежда ли ви прекалено безлично? Не съдете прекалено категорично, същността, както винаги, се крие в детайлите. Така че, като вземете решение за комбинация от тъмносив диван и светлосиви стени (опушен, перлен, стоманен, сребърен, платинен), вие получавате невероятно стилен и в същото време спокоен интериор, отворен за всякакви опции за декорация.
Ако едноцветната композиция ви се струва твърде спокойна и дори статична, използвайте акценти близо до дивана и на фона на стената. Високи растения, раздвижени рафтчета, ефектни огледала, стилни апликации и разбира се картини, тези декорации ще подчертаят перфектно спокойствието на сивата основа.

Син

Сивият диван на син фон е решение, което със сигурност ще заинтересува тези, които биха искали да внесат повече естественост в интериора. Стените от този цвят ще осигурят дълбочина и индивидуалност, ще подчертаят линиите на дивана и ще внесат спокойствие и елегантност.
В този случай също е от голямо значение поддържането на баланс в тоновете. Ярките и богати нюанси на синьото ще създадат видим дисонанс с успокояващите тонове на сивия диван, така че трябва да заложите на по-бледите и меки вариации.

Сиво-син

Ако сте еднакво влюбени в синьото и сивото, но синята стена зад сивия диван ви се струва твърде ярка и натрапчива, имате чудесна алтернатива. Лекият синкав нюанс, великолепен в своята изтънченост е по-двусмислен именно поради комбинацията от бледосини и нежни сиви нотки, този цвят омагьосва и интригува.
Сиво-сините стени подчертават очарованието на сивия диван. Не забравяйте да добавите няколко бели, наситено сини или зелени детайли за свежа и стилна атмосфера.

Сиво-зелен (градински чай)

Комбинацията от сребристосиво и светло зелено ражда невероятния нюанс, който всички познаваме като градински чай. Този тон радва с изключителна елегантност и изтънченост и е еднакво подходящ както за модерен, така и за класически интериор. В допълнение, дизайнерите признават градинския чай като едно от най-добрите решения за създаване на фонове за необичаен декор.
Често има случаи, когато сиво-зеленото се препоръчва само за акцентна стена със сив диван, така че помещението да не изглежда мрачно. Не трябва обаче да се страхувате от това. Светлосивят диван, текстилни елементи, светли акценти и няколко ярки детайла ще превърнат потенциалния мрак в автентичен шик.

Жълт

Не можем да пренебрегнем този топъл и слънчев цвят и да не споменем предимствата от използването му в дневни със сив диван. Всъщност на фона на жълта стена сивият диван ще изглежда като господар на пространството, ако искате да подчертаете неговата форма, няма по-добър вариант от този. Освен това комбинацията от сиво и жълто в интериора се превърна в най-предпочитаната за 2021 година, поради избора им от Pantone (най-известната компания за съответствие на цветовете) за цветове на годината.

В МакHоме създаваме качествени, модерни и уютни мебели, помагайки ви, да намерите вашия стил и комфорт!

Leave a Reply

0
    0
    Кошница
    Кошницата е празнаОбратно в магазина