Skip to main content
30 години опит в производството на висококачествени мебели! Българско качество, директно от производителя!

Стайните растения не само подобряват цялостния облик на дадено пространство, но и повишават настроението, креативността, намаляват стреса и премахват замърсителите на въздуха. Растенията правят обратното на това, което правим ние, когато дишаме, те освобождават кислород и абсорбират въглеродния диоксид. Това не само освежава въздуха, но и елиминира вредните токсини.

Днес ще ви разкажем за енергията, която някои растения внасят в дома ни.

Алое вера

Сведения за алое вера се появяват в китайски и шумерски писания около 3000 г. пр. н. е. Всички цивилизации са го използвали като терапевтично средство. По времето на фараоните египтяните идеализирали алоето и го кръстили „растение на безсмъртието“.
Индианците Джибаро наричали алое вера, „Доктор на небето“ и „Извор на младостта“ и го смятали за едно от свещените им растения.
Алое вера е известно със своите лечебни свойства от поне 6000 години. В наши дни с алоето е изградена цяла индустрия. Неговите сокове се използват в козметиката, продуктите за лична хигиена, противовъзпалителни, антибактериални продукти и хранителни добавки.
Смята се, че алоето може да предпазва от отрицателна енергия, завист и лош късмет, привличайки положителни вибрации и просперитет.
Според народните вярвания, когато растението привлича късмет се развива интензивно, а когато ни предпазва от отрицателна енергия, губи от своята жизненост.
Това растение се нуждае от светло пространство с непряка слънчева светлина и минимално количество вода. Температурата на отглеждането му никога не трябва да пада под 7°C
Във всеки дом, (където е възможно) трябва да има Алое вера, защото това е аптека в саксия.

ВНИМАНИЕ! Растението е токсично за домашни любимци.

Фикус

Фикусът е едно от най-популярните стайни растения, по целия свят. Родината му е Индия, където може да се види с внушителните 30 метра височина. В будизма се смята за свещено растение, с чиято помощ се стига до просветление.
Според Аюрведа фикусът прочиства къщата от гняв, тревоги, помага да се намери вътрешен мир и да се решат проблемите.
Според народните вярвания той има голямо значение за дома и обитателите му, помагайки им да се отърсят от всички негативни влияния. Ако в дома ви няма добра атмосфера то е желателно да си вземете фикус.
Фикусите се нуждаят от непряка слънчева светлина, добре е да се държат в светла стая със средна температура, минималната температура трябва да не е под 13ºС. Поливат се внимателно, а през зимата минимално.
С елегантния си бляскав аристократичен вид фикусът ще внесе доза изтънченост и класа във всеки дом. А тънколистите фикуси (например Бенджамин) с богатите си корони ще ви накарат да се почувствате като в оазис.

ВНИМАНИЕ! Растението е токсично за домашни любимци.

Папрат

Папратите са били изключително популярни през 19 век, отглеждали са се в зимни градини и специално изработени стъклени витрини. Това растение е много популярно и днес, поради красотата си, ефирността, непретенциозността си, както и с качествата си на естествен филтър.
Растението подобрява микроклимата в затворени помещения, то е в топ 10 на най-добрите растения, които пречистват въздуха, според проучване на НАСА.
Действа и като естествен овлажнител, което го прави идеално за хора, които страдат от суха кожа.
Папратта спомага за поддържане на приятелски отношения между хората, както и хората на крайности да намерят своя баланс.
Грижите за него са много лесни, главно се нуждае от непряка слънчева светлина, почвата да е винаги влажна и температурата да е между 15-21ºС.
Това е перфектното растение за всяко помещение, само трябва да му осигурите високо място, на което да го поставите, а то ще ви дари пищен, магически зелен облак.

ВНИМАНИЕ! Растението е токсично за домашни любимци.

Лавандула

Смята се, че произходът на лавандулата е от Средиземно море, Близкия изток и Индия. Историята и датира от около 2500 години. Лавандулата получава името си от латинското „lavare“, което означава „да се измие“. Римляните използвали лавандулата, за да ароматизират ваните, леглата, дрехите и косите си.
Лавандулата се асоциира с любовта от още от времето Клеопатра. Гробницата на Тутанкамон все още съдържа следи от ароматна лавандула, а легенда гласи, че Клеопатра е използвала лавандула, за да съблазни Юлий Цезар и Марк Антоний.
Растението е символ на отдаденост, преданост и съпричастност, асоциира се с невинност и непорочност.
Вярва се, че носи късмет и предпазва от завист и зли сили, затова е предпочитано като подарък, най-вече на двойка влюбени с пожелание за съвместно щастие.
Както в древността така и днес са малко хората, които не се впечатляват от красотата и аромата на това растение с богата история. Във всеки дом тя ще внесе, цвят, аромат и свежест, а ако част от интериора ви е издържан в лилаво, като спални комплекти “Фантазия“, “Носталгия” и „Теменуга” лавандулата ще е естествено продължение на наложената му цветова гама.
Растението се нуждае от ярка светлина, така че винаги го поставяйте в много светла стая с южно изложение, температурата, на която вирее най-добре е 20-35ºС
Прекаленото му поливане ще доведе до загниване, но и не трябва да го оставяте сухо.

Змийски език

Растението известно още с имената мечът на Свети Георги, Свекървин език, Рицарски меч и мн. др. идва от тропическа Западна Африка.
Нигерийците вярват, че растението осигурява духовна защита, използват го в ритуал за премахване на зли очи – “злонамерен поглед”.
Китайците смятат, че носи късмет, вярват и че боговете ще дарят с добродетел хората, които го отглеждат.
При други народи се смята, че носи мир в дома, защото има способността да поглъща отрицателната енергия на членовете в семейството, също така, че усилва трудоспособността на хората и ги прави по-съсредоточени.
Също както и други растения змийския език подобрява микроклимата, това, което го прави уникално е способността му да преобразуват въглеродния диоксид през нощта.
Със способността си да абсорбира и отстранява вредните токсини, то действа и като ефективна защита срещу алергени във въздуха. Тази му способност го прави идеалното растение за спалнята, тъй като може да помогне за регулиране на здравословния въздушен поток.
Това вечнозелено растение е лесно за отглеждане, доста е устойчиво, но най-добре вирее на непряка слънчева светлина при температура 10-20ºС
При поливането листата му не бива да се мокрят, а почвата се оставя да изсъхне между поливанията, много е важно да не се преполее.
Тъй като не се нуждае от пряка светлина змийският език може да е добро решени за декориране на вътрешните ъгли в помещенията.

ВНИМАНИЕ! Растението е токсично за домашни любимци.

Кактус

Родината на кактуса е Северна и Южна Америка. Според молекулярни изследвания се предполага, че датират от преди около 35-30 милиона години. Счита се обаче, че настоящото видово разнообразие на кактусите е възникнало едва през последните 10–5 милиона години.
Растението обикновено символизира дълголетие поради способността му да живее дълго време. Някои кактуси могат да живеят от 15-300 години.
Кактусите обикновено се считат за символи на защита, сила и издръжливост.
Цветовете им олицетворяват майчината любов, тъй като цъфти дори при сурови условия.
Според народните вярвания неутрализират яростта и гнева, подобряват концентрацията и логичното мислене и помагат да се постигне стабилен доход в бизнеса.
Кактусите са едни от най-непретенциозните растения имат нужда от малко светлина, плюсови температури и нищожно количество вода, трябва само да се внимава да не се преполеят.
Ако сте дейни, енергични и ангажирани хора, които не се задържат вкъщи и нямат възможност да се грижат за цветя то кактусът е точно за вас.

Дървото на живота

Растението произхожда от Южна Африка и е известно още с имената Дървото на парите, Дървото на късмета, Дървото на приятелството и Нефритено дърво.
Растението е символ на връзката с Вселената, то има много значения, които се споделят от хората по цял свят.
Смята се, че всеки дом, в който има дърво на живота ще се сдобие с положителна енергия, късмет, хармония, добро здраве, богатство и светло бъдеще.
Намира приложение в народната медицина за лечение на херпес, мазоли, рани, болки в мускулите и ставите, хемороиди и ухапвания от насекоми.
То подобрява качеството на въздуха, дори и през нощта, което го прави идеално за спални помещения.
Отглежда се лесно, в нормална глинеста почва с добър дренаж, полива се веднъж седмично. Температурата в помещението му не трябва да е под 10ºС, а най-добре вирее между 13-25ºС.

ВНИМАНИЕ! Растението е токсично за домашни любимци.

Винаги се отнасяйте към стайните си растения като към член на семейството, не забравяйте, че те поддържа дома ви пречистен и красив. Затова е много важно да се грижим добре за тях и никога да не пренебрегваме нуждите им.

В МакHоме създаваме качествени, модерни и уютни мебели, помагайки ви, да намерите вашия стил и комфорт!

 

 

Leave a Reply