Skip to main content
Оставащо време до края на намалението 23 часа 26 мин 25 сек

Цветовете са изключително важна част, от нашето ежедневие, тъй като те могат да повлияят на емоциите и възприятията ни.
Могат да накарат човек да се чувства щастлив или тъжен, гладен или сит, спокоен или напрегнат,  всеки цвят създава различни емоции и чувства.
Ето защо избирайки цветовете за дома и офисът е важно да знаем психологическите им ефекти.

 

Цветове и емоции

Това как цветове повлияват на нашите емоции, до голяма степен зависи от яркостта, нюанса, наситеността или тона на даден цвят. Нека да разгледаме някои от емоциите, които те предизвикват и начина, по който ни карат да се чувстваме.

 

Топли цветове

Червеното, оранжевото и жълтото се категоризират, като топли цветове. Те често предизвикват чувство на щастие, оптимизъм и енергия,  използват се и за привличане на по-голямо внимание.

Червеният цвят е дързък, предизвикващ и привличащ. Той олицетворява сила, мощ и воля за победа, създава усещане за вълнение и страст.
Проучвания показват, че ако някой гледа продължително време червен цвят, сърдечния ритъм и адреналина му се повишават.
За едни по-страстни и емоционални нощи, от MAKHOME създадохме за вас спални комплекти „Теодора“ и „Пабло“.

Както червеното така и оранжевото е цвят, който привлича вниманието. Създава усещане за баланс и топлина, прави хората по-гостоприемни и весели.

Жълтото е олицетворение на слънцето, носи оптимизъм, радост и енергия. Привлича вниманието и изостря паметта, повишава интелекта. Може да се използва за заседателни зали, тъй като е цвят, който кара хората да говорят.

Оранжевият и жълтия са високоенергийни цветове. Те предизвиква вълнение и ентусиазъм. Тези цветове трябва да се използват внимателно, тъй като е установено, че твърде много жълто и оранжево причиняват безпокойство.

 

Студени цветове

Студените цветове включват зелен, син и лилав. Ако имате нужда от креативност, решителност или спокойствие и релакс, това е вашата цветова група.

Лилавият цвят се свързва с лукс и осигурява приятен баланс между стимулация и спокойствие. Той често се използва за подпомагане на творчеството, тъй като е смесица от успокояващото синьо и интензивното червено. С нашите спални комплекти „Фантазия“„Теменуга” и „Носталгия“ си осигурявате една красива, хармонична и уютна среда за творчество и релакс.

Ако търсите спокойствие, синьото и зеленото са вашите цветове. Има и научна логика за това – тъй като окото фокусира зеления цвят директно върху ретината и напрежението върху очните мускули е много по-малко.

Зеленият цвят олицетворява ново начало, растеж, здраве и младост. Притежава успокояващ и освежаващ ефект, създава баланс. Подходящ е за всички помещения.

Синият цвят е подходящ за стаи с повече хора или такива, в които се прекарва повече време. Той успокоява, нормализира дишането и понижава кръвното налягане. Със сините си нюанси, спален комплект „Лидо Азур“ чудесно се вписва, създавайки необходимия комфорт и релакс.

В зависимост от това как бихте искали да се чувствате във вашия дом или офис правилния избор на цветове е от огромно значение.

В MakHome създаваме качествени, модерни и уютни мебели, помагайки ви, да намерите вашия стил и комфорт!

 

Leave a Reply