Skip to main content
30 години опит в производството на висококачествени мебели! Българско качество, директно от производителя!

Един от най-важните въпроси, които рано или късно изникват пред нас е въпросът за цветовото решение за спалния интериор. Какъвто и цвят да изберем, трябва да знаем, че той носи своя вроден заряд от настроения и емоции. Освен това, трябва да бъдем наясно с някои неписани правила при декорирането със съответния цвят, за да избегнем грешки, които след това биха внесли напрежение и неудовлетвореност.

Едни от най-популярните цветове за интериора в спалнята са бял, зелен, син и лилав. Що се отнася до червеното или зеленото – тези цветове обикновено са характерни за по-смелите интериорни решения и са присъщи като избор на по-експериментаторски настроените от нас.

Нека видим как да превърнем спалнята в комфортно, елегантно и стилно помещение.

БЯЛОТО В СПАЛНЯТА

Бялото е неутрален цвят, изразява свежест, финес и невинност. С него обаче спалнята лесно може да придобие стерилен, студен и безвкусен облик. Ето защо, бялото е препоръчително да се комбинира с по-топли и ярки цветове, например червено или оранжево. По този начин ще се внесе нотка свежест и ще има цветен акцент. Можете да заложите например на големи възглавници в каквито искате цветове. Може да са меки, прасковени нюанси или наситени тюркоазени. Основният проблем с белия цвят е неговата поддръжка. Най-бързо се цапат стените в областта на ключове за осветление и контакти. Вариант е точно тях да боядисате в мръсно бяло, шампанско или екрю.

ЗЕЛЕНОТО В СПАЛНЯТА

Зеленото успокоява и свързва мисловно човека с природата. Зеленият цвят балансира настроението и намалява раздразнителността. Този цвят обаче е за готовите да експериментират. Може да заложите на по-меки нюанси, в по-светли тонове. Ефектът ще бъде същият. Зелените елементи в стаята може да внесат страхотен чар. Декоративни възглавници, картини, рамки за снимки, нощни лампи. Всеки малък детайл ще бъде прекрасно допълнение към стилния интериор на спалнята ви.

ЧЕРВЕНОТО В СПАЛНЯТА

Всички знаем, че червеното е агресивен цвят. То често напълно се отрича, когато става въпрос за избор на цвят в спалнята. Може би ще ви изненадаме, но това изобщо не е така. Червеното е цветът на кръвта и живота, то насърчава и влияе позитивно на тъжния или депресиран човек. Изборът на червен цвят в спалнята говори за вас – определено сте дързък човек, склонен на експерименти. Червеното може идеално да комбинирате в бели елементи. Съчетанието с гланцови мебели ще направи стаята превъзходна. За повече ефект и драматизъм, към червеното добавете черни елементи. Тъмни завеси, черни статуетки, аксесоари, възглавници…

СИНЬОТО В СПАЛНЯТА

Синият цвят има успокояващо действие. Синьото във всичките му нюанси е предпочитан цвят за спалните помещения. Факт е, че по-светлите тонове са за предпочитане. И все пак, ако сте склонни на експерименти – може да заложите и на тъмна палитра. Синьо покривало за легло и спално бельо винаги са добро решение – неусетно попадате в капана на спокойствието, релаксацията и ползотворната почивка.

ЛИЛАВОТО В СПАЛНЯТА

Ето това е един от цветовете, които могат да съсипят интериора ви, ако не го използвате правилно. Виолетовият цвят е символ на интелект и насърчава творчеството. Сякаш има за задача да задвижва максимално мозъчните клетки, а в спалнята искаме точно обратното – най-вече да успокоим ума. Ако нямате проблеми със съня, лилавото няма да ви навреди. Но ако страдате от безсъние, не заспивате лесно или често се събуждате, по-добре не рискувайте с този цвят в спалнята си. Тук е много важно да не прекалявате в комбинациите, нито с декоративните елементи. Лилавото се съчетава чудесно с бяло, бежово, сиво, светлосиньо.

А КОГАТО ИЗБИРАМЕ ТАПЕТИ?

В случай, че за спалния интериор сме избрали решение с тапети, то ето и някои универсални съвета, които да следваме:

Помещенията за спане, пълни със слънчева светлина, могат да бъдат декорирани в хладни нюанси – така те ще омекотят естествената светлина.

В същото време е по-добре е да ползвате за тъмните спални, лишени от слънце, светли топли цветове. Те ще напълнят стаите с багри.

Липсата на силен контраст визуално разширява пространството, така че дори и малка спалня може да е в тъмен тон, без да се налага използване на ярка цветова гама. Но трябва да се има предвид, че такава стая се възприема по-трудно, отколкото светла.

АКТУАЛНИ ТЕНДЕНЦИИ ПРИ ТАПЕТИТЕ

ФОТОТАПЕТ

Актуалните фототапети представляват декоративно-стилизирани изображения. Реалистичните фотографии на плажове и гори от началото на 2000г. са заменени от стенописи, акварели, апликации и скици с молив. Едно от предимствата на такова покритие е, че е подходящо както за големи просторни спални помещения, така и за малки. За най-малките спални например, идеални са 3D фототапетите, които визуално увеличават стаята особено в комбинация с огледални повърхности на шкафовете.

ТАПЕТ С ГРАФИЧЕН ПРИНТ

Тапетите с графичен принт са друга актуална тенденция през последните сезони. Тези тапети изглеждат страхотно в едноцветни тонове: черно, бяло, сиво с акцент металик. В случай, че харесвате строги, ясни линии, обърнете внимание на минималистичния и модерен интериор – при него тапет с графичен принт изглежда най-добре. Ефектно е да ползвате тапет с графичен принт само на едната стена, най-често над леглото, за да се получи пространствена илюзия за по-голямо помещение.

ТАПЕТ С ТЕКСТУРА

Тапети, които имитират естествени материали, като камък, мрамор, листа, крокодилска и дори леопардова кожа също са актуални. С такива тапети лесно се реализират най-дръзките идеи и се проектира красив еклектичен интериор. Актуалната тенденция е текстурираните тапети да не са с лъскави детайли или винилови вложки, покритието им трябва да е матово.

ЧИНЦ ТАПЕТИ

Чинц (Chintz) е индийска памучна или ленена материя с флорални орнаменти на светъл фон. Деликатните богато украсени тапети са подходящи за романтични светли интериори за спални. Чинц (Chintz) тапетите добавят благородство и елегантност. Те изглеждат много впечатляващи в спалнята. Производителите предлагат нова визия на индийски мотиви, като ги стилизират по всякакъв възможен начин, добавяйки ярки цветове и геометрични форми. Един от най-предпочитаните съвременни и модерни е комбинирането на 2 модела тапети в спалнята.

Надяваме се да се доверите на съветите за обзавеждане и интериор на MAKHOME. Нашата мисия е да ви бъдем полезни при изборите, които правите за вашия дом. Нашата награда са доволните ни клиенти, с които се учим заедно и вървим ръка за ръка през необятния свят на обзавеждането и интериора.

Leave a Reply