Skip to main content
30 години опит в производството на висококачествени мебели! Българско качество, директно от производителя!

Избираме мебели за новия си дом или просто искаме да освежим помещението с нов интериор. Разбира се, първо се вглеждаме в дизайна на мебелите, който удовлетворява нашия вкус и предпочитания. На следващо място избираме цветовете, които ще паснат на концепцията ни за помещението и които ще бъдат в синхрон с останалата част от обзавеждането. Обръщаме ли обаче достатъчно внимание на качеството на мебелите, които купуваме и знаем ли необходимото за материалите, вложени в тях?
Едва ли има нужда да уточняваме, че цената на мебелите се определя именно от избора на материал. Днес ламинираните плоскости са най-разпространените материали в мебелното производство, поради факта, че са изключително устойчиви на износване, лесно се почистват и в същото време позволяват голямо разнообразие от цветове. Такива плоскости например са именно ПДЧ плоскостите.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПДЧ ПЛОСКОСТИТЕ ВСЪЩНОСТ?
ПДЧ е съкратено от Плоча от Дървесни Частици. Материалът е патентован в средата на 30-те години на ХХ в.
Основните суровини за производството на ПДЧ са смлени дървесни отпадъци, пресовани и слепени със специални смоли. Плочите от дървесни частици се състоят от дълги трески, чието направление в повърхностния слой е успоредно на повърхнината на плочата и перпендикулярно в нейната сърцевина. Ето защо, тяхната издръжливост на огъване в надлъжната посока е по-голямо, отколкото в напречната.
След шлайфане и лакиране, ПДЧ плоскостите намират приложение в мебелното производство. Най-често употребяваните плочи от дървесни частици са трислойните. Средният им слой се състои от по-груби частици, а двата по-тънки повърхностни слоя – от по-фини и плътно пресовани частици. Последните два слоя са с по-голяма плътност, като целта е по-голяма издръжливост на механични въздействия.
В мебелния бранш най-често се използват ламинирани ПДЧ /меламинови плоскости/ заради по-естетическия си вид. Ламинатът се залепя върху ПДЧ при висока температура. Той представлява хартия, която е напоена с меламинова смола. Тази смола може да бъде обработена допълнително – механично, посредством полиране и натиск, така че да се получат допълнителни повърхностни ефекти.
Основните видове повърхностно обработване на меламиновите плоскости са следните: гладко, шагре, фрезе и гланц.
ПРЕДИМСТВА НА ПДЧ ПЛОСКОСТИТЕ:
– Висока износоустойчивост
– ПДЧ е материал с лесна обработка

– Възможност за множество цветове и форми
– Ниска цена, съответно производство на мебели от икономичния ценови клас
Характеристиките на ПДЧ плоскостите зависят основно от плътността на материала и дебелината на плочата. Предлагат се плоскости с много малка, средна и висока плътност.
Плочите са най-различни, като най-подходящите при избора на мебели са тези с дебелина 18мм и 25мм.
На пазара масово се предлагат плочи с дебелина 16мм или по-малка. При направата им е използван по-тънък слой дървесни частици и по-малко смола. Горният завършващ слой ламинат, който трябва да предпазва плочата от надраскване и намокряне е по-тънък, поради по-малкото количество използвана смола за запечатването му. Това е и причината за по-ниската цена на мебелите, произведени от ПДЧ плоскости с дебелина 16мм. Излишно е да споменаваме, че тези мебели не отговарят на изискванията за качество и обикновено изразът „Евтиното струва скъпо“ при тях важи с пълна сила.
За да оптимизираме максимално избора си, когато купуваме нови мебели целта ни трябва да са нови мебели, които освен да изглеждат добре, да може и възможно най-дълго да ни служат без да се повредят или да променят формата и вида си.
Съветът ни е, не подценявайте качеството на материалите, използвани при изработката на вашите мебели. Гледайте в дългосрочен план и не правете компромис с качеството. Единственият сигурен вариант, при който няма да бъдете неприятно изненадани и разочаровани само след година – две, са мебели, изработени от 18 мм ПЧД, което да осигури необходимата им износоустойчивост, трайност, бляскав външен вид, прави ъгли и безпроблемна експлоатация.

Надяваме се да се доверите на съветите за обзавеждане и интериор на MAKHOME. Нашата мисия е да ви бъдем полезни при изборите, които правите за вашия дом. Нашата награда са доволните ни клиенти, с които се учим заедно и вървим ръка за ръка през необятния свят на обзавеждането и интериора.

Leave a Reply