Skip to main content
30 години опит в производството на висококачествени мебели! Българско качество, директно от производителя!

Доброто интериорно осветление е важно както за комфорта, така и за естетиката в жилището. Богатият избор на различни видове осветителни тела дава възможност да направим точния избор според личните потребности и стилови предпочитания.
Осветлението обаче винаги следва да е съобразено с характеристиките на вътрешното пространство и функционалната организация в него.
Направихме този материал, за да сме полезни на вас и да не допуснете грешки по пътя на осветяването на дома ви, за да сте наясно какво да имате предвид в избора на осветление за вашия интериор.
В най-общи линии, типовете интериорно осветление са три:
ОСНОВНО
ЛОКАЛНО и
АКЦЕНТНО.

ОСНОВНО ОСВЕТЛЕНИЕ
То има чисто практическа функция – да осветява равномерно помещението в пълната му цялост, без да поставя фокус върху определена зона или интериорен елемент.
Основното осветление се явява заместител на естествената слънчева светлина, когато тя е недостатъчна или изобщо липсва и е важен фактор за добрия комфорт на обитаване.
Тук класическата схема с централно разположено осветително тяло за таван е добре позната и често предпочитана. Това е и най-лесният начин да осигурим добра осветеност в цялото помещение, но точно заради това понякога може да бъде и твърде банално решение. Все пак, пазарът в момента вече предлага достатъчно богат избор на осветителни тела с впечатляващ дизайн, така че тази опасност лесно може да бъде избегната.
Алтернативен вариант е да използваме равномерно разпределено вградено осветление, луни за открит монтаж или трак система с интериорни прожектори. Този тип интериорно осветление е изключително подходящ за дизайнерски решения с модерно излъчване и помещения с нисък таван, въпреки че като цяло е универсално приложим подход.
Добро решение при по-големи пространства и такива, които помещават различни функционални групи, е да се приложи комбиниран подход. Така отделните зони могат да се осветят с различни по вид и дизайн осветителни тела и да се постави акцент върху някоя от тях като най-значима в интериорното решение.

ЛОКАЛНО ОСВЕТЛЕНИЕ
То е особено полезно, защото осигурява концентрирана насочена светлина точно там, където е необходима. Може да допълни основното или дори изцяло да го замести в определени моменти. Изборът на варианти за локално осветление е изключително богат и можем да открием подходящ вид за всяка цел и стил в интериора.
Така например, нощната лампа в спалнята е класически пример за локално осветление, което ни дава възможност да четем, без да се налага да осветяваме цялата стая и да пречим на човека до нас. Обикновено предпочитаният избор е аплик или настолна лампа, но интересен вариант за нестандартни интериори може да бъде висяща лампа, спускаща се отстрани на леглото или пък вградено осветление в декоративен стенен елемент от гипсокартон. В много от нашите спални комплекти такова осветление фигурира като вградена част в таблата на леглото, а също така и като интериорен детайл и практично решение за осветяване в горната част на гардероба. Освен това, LED осветлението в нашите спални комплекти позволява плавно регулиране притока на светлина, както и дистанционно управление на същото.

АКЦЕНТНО ОСВЕТЛЕНИЕ
То има преди всичко декоративна функция. Чрез него можем да подчертаем избран интериорен елемент и да създадем специфични визуални ефекти. С помощта на декоративното осветление можем да постигнем впечатляваща визия и да придадем силно индивидуален характер на вътрешното оформление.
Вграденото LED осветление в тавана е популярен избор с подчертано декоративен ефект. Чрез него можем да привлечем вниманието към впечатляващия дизайн на окачените тавани и да създадем приятна отпускаща атмосфера.
Декоративно LED осветление можем да вградим също така в стените, както и в мебелите. Обикновено при него имаме възможност за избор между различни цветови варианти, но класическите бели тонове имат най-приятно и успокояващо въздействие. LED осветлението в спалните ни комплекти е предвидено именно и с декоративна цел, за да се акцентира върху конкретна материя или материал, цвят, детайл или за допълване на общата визия. Освен, че е практично и естетически издържано, спалното обзавеждане с LED осветление изскача в по-горна класа на стилово и модерно интериорно решение.
Изборът на интериорно осветление е строго специфичен за всеки обект и зависи преди всичко от индивидуалните нужди на обитателите, функционалната организация в пространството и характерните особености на помещението. За постигане на оптимални резултати е добре да се заложи на комбинация от основно, локално и акцентно осветление.
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ…
ОСВЕТЛЕНИЕТО ВЛИЯЕ НА ЕМОЦИИТЕ.
Организацията на светлината и цветния дизайн са неразделни. Те влияят върху възприемането на пространството от човек, въздействието върху психологическото и физиологичното състояние.
Например, нюансите на зеленото ще имат успокояващ ефект, докато червените нюанси ще повишат активността. Червената светлина е светлината на действието, която изпълва човек със сила и активност.
Студеното осветление, характерно за повечето офиси, допринася за повишаване на ефективността на труда. Това се дължи на въздействието върху вътрешните биоритми на хората. В този случай е важен не само цветът на осветлението, но и сценариите за осветление. Тоест за концентрирана работа в по-късен час на деня е доста подходяща настолна лампа, а за празнична атмосфера трябва да се използват мигащи цветни светлини.
За да създадете ефекта на частичното засенчване в някое помещение, използвайте разсеяна светлина.
Яркото осветление винаги оживява човек, но при дълъг престой в такова пространство може да се появи усещане за раздразнение, умора. Топлото меко осветление допринася за почивка и релакс.

Надяваме се да се доверите на съветите за обзавеждане и интериор на MAKHOME. Нашата мисия е да ви бъдем полезни при изборите, които правите за вашия дом. Нашата награда са доволните ни клиенти, с които се учим заедно и вървим ръка за ръка през необятния свят на обзавеждането и интериора.

Leave a Reply

0
    0
    Кошница
    Кошницата е празнаОбратно в магазина