Skip to main content
30 години опит в производството на висококачествени мебели! Българско качество, директно от производителя!

В последно време производителите на интериорни бои не се задоволяват само с предлагането на стандартните видове бои. Някои видове интериорни бои са така технологично направени, че съчетават и повече от една функция, съответно предлагат нещо повече от цветно покритие на стена. В днешната статия ще разгледаме именно тези новости и набиращи скорост тенденции

 

ТЕРМОИЗОЛАЦИОННИ БОИ

Термоизолационната боя е водоразредима, енергоспестяваща, предназначена за вътрешно боядисване. Някои от тези бои не са подходящи за цветово тониране и съответно се използват като основа преди нанасянето на цвета, или като финишно покритие. Действието на боята е изолиращо, чрез формиране на плътен слой, който намалява топлопроводимостта и подобрява термоизолационните свойства на боядисаната повърхност. Термоизолационната боя е безвредна, лесна за нанасяне, изсъхва бързо и е с висока покриваща способност.

Предназначена е за:

  • интериорна защита на бетонови, циментови, вароциментови, гипсови и старо боядисани латексови повърхности;
  • стени и тавани в жилищни, детски и здравни заведения, търговски и промишлени помещения;
  • вътрешните повърхности на външни стени.

Термоизолационната боя запазва топлината вътре в помещенията през зимата и затруднява влизането на топлина през лятото. Може да намали енергийните разходи до 20-25 % в зависимост от дебелината на нанесеното покритие.

 

СВЕТЕЩИ БОИ

Екстравагантно предложение на някои производители, радващо се всъщност на все по-широка употреба. Светещите бои могат да бъдат:

ЛУМИНЕСЦЕНТНА (САМОСВЕТЕЩА) БОЯ или още светеща в тъмното боя. Боядисаната повърхност след контакт с източник на естествена или изкуствена светлина се зарежда и я отдава (свети) в тъмното в продължение на 6-8 часа. Светещите бои предлагат изключително богата цветова гама. Според повърхностите, за които е предназначена, луминесцентната боя може да бъде такава за интериор и декорация, за бетон, за дърво, за пластмаса, за метал, за стъкло, дори за цветя, фолио и винил.

ФЛУОРЕСЦЕНТНА БОЯ или още боя, проявяваща се на ултравиолетова светлина. Флуоресцентната боя, от своя страна, бива видима и невидима. Разликата между видимата флуоресцентна боя и невидимата флуоресцентна боя е, че последната при дневна светлина е практически невидима. Боята започва ярко да свети след попадане на ултравиолетова светлина върху боядисаната повърхност.

Според повърхностите, за които е предназначена, флуоресцентна боя може да бъде такава за интериор и декорация, за бетон, за дърво, за пластмаса, за метал, за стъкло и отново за цветя, фолио и винил.

 

МАГНИТНИ БОИ

Заради уникалния си състав магнитната боя е надарена с практични свойства, които я отличават значително от другите покрития. Железни частици в състава дават на покритата повърхност ефект на магнит: това ви позволява да прикачите фотографии, календари и каквото още се сетите на повърхността, без до болка познатите дупки в стената.

 

НЯКОИ СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОРА НА БОЯ

Асортиментът на боите, предлагани на пазара, е много богат. Повечето разновидности имат тясна специализация, което е посочено върху техните етикети и е най-добре да спазите указанията за нанасянето им и да се въздържате от експерименти.

Сред боите за вътрешни ремонти има специални бои за тавани. Обикновено те са по-гъсти от емулсионните покрития за стени и затова на практика не се стичат и не образуват капки. Такава боя се нанася най-добре с помощта на валяк. Лидери по популярност са водоразредителните бои за стени. Те изсъхват бързо, лесно се измиват и придават на стената копринен гланцов или матов ефект. Добра покриваща способност имат еднослойните бои, които са приложими както за стени, така и за тавани.

Интересен вариант, който може да бъде използван при луксозни ремонти, са текстурираните бои. Те наподобяват декоративно гипсово покритие, като благодарение на включванията от пясък или дори от бисер създават релефна повърхност.

За кухни и бани са създадени бои с фунгициди, предотвратяващи развитието на плесен и мухъл. Използват се широко в помещения с висока влажност.

За детски стаи са създадени бои с повишена устойчивост срещу изтъркване, които могат отлично да бъдат измити при почистване на различни замърсявания.

За пода се използват устойчиви бои с високо съпротивление срещу износване. Ако в състава на боята са включени термоустойчиви компоненти, тя може да се нанася върху нагряващи се повърхности – радиатори или тръби за отопление.

Надяваме се да се доверите на съветите за обзавеждане и интериор на MakHome. Нашата мисия е да ви бъдем полезни при изборите, които правите за вашия дом. Нашата награда са доволните ни клиенти, с които се учим заедно и вървим ръка за ръка през необятния свят на обзавеждането и интериора.

Leave a Reply

0
    0
    Кошница
    Кошницата е празнаОбратно в магазина